En strategisk tilgang til den komplekse disciplin: HR jura

Af Henriette Aalbæk

HR jura og ansættelsesret handler selvfølgelig om andet og mere end at sikre, at ansættelseskontrakten er på plads, og at fyringer sker med det rigtige opsigelsesvarsel. HR jura og ansættelsesret er et komplekst juridisk område i konstant udvikling, og man kan som arbejdsgiver slå sig gevaldigt, hvis man træder forkert.

HR Jura og forretningsforståelse

Jeg kommer fra advokatbranchen og arbejdede i en årrække som advokat med speciale i ansættelsesret i advokatfirmaet Kromann Reumert. Jeg forlod imidlertid branchen til fordel for en rolle som inhouse advokat og medlem af ledelsen i LEGO Koncernens juridiske afdeling.

Mange år i den rolle bekræftede mig i, at en dybere forståelse af virksomheden, dens forretningsmodel og værdikæde – samt kommercielle forhold, værdier og DNA, relationer og dynamikker gør mig til en endnu bedre forretningspartner og rådgiver. Og så ER det jo bare inspirerende og lærerigt at “arbejde med” snarere end at “arbejde for” virksomheden.

Aalbæk Ruggaard - Henriette og Claus
People and culture HR Jura

HR Jura tilpasset DIN virksomhed

Den erfaring er en vigtig ingrediens i mit arbejde med HR juridisk rådgivning. Gennem arbejdet og dialogen med jer bliver Aalbæk Ruggaard klogere og klogere på virksomheden. Vi er oprigtigt interesserede og nysgerrige i forhold til din virksomheds forretningsmodel, dens DNA, dens udfordringer, dens hjørner og afkroge.

Jeg rådgiver dig og din virksomhed fra “ansættelsesforholdets vugge til grav”, og med en god forståelse af din virksomhed kan jeg hjælpe dig, uden at du behøver bruge en masse tid på at sætte kontekst for hver enkelt opgave. Det giver ro til dig og dine ledere til at fokusere på at lede og drive forretningen. Og det giver tryghed for virksomhedens medarbejdere, for de ved, at det ligger virksomheden på sinde at sørge for, de juridiske forhold og rammer er i orden.

HR Jura – vores HR juridiske rådgivning omfatter bistand vedrørende

 • Ansættelseskontrakter, hvad enten det er forhandling, udarbejdelse af kontrakter eller rådgivning om krav til kontrakten, vilkår og indhold
 • Vederlagspakken, herunder bonus, incitamentsordninger, bil og andre personalegoder
 • Opsigelse og bortvisning, herunder misligholdelse af ansættelsesforholdet, advarsler, fritstilling og suspension
 • Væsentlige ændringer i ansættelsesvilkårene – som efter omstændighederne også skal behandles som opsigelser
 • Forhandling og udarbejdelse af fratrædelsesaftaler
 • Ansættelsesklausuler, herunder kunde- og konkurrenceklausuler
 • Fravær f.eks i forbindelse med ferie, barsel eller sygdom
 • Diskrimination og ligebehandling
 • Særligt beskyttede medarbejdere (som udgør en lang liste af medarbejdere, der nyder særlig beskyttelse efter forskellige love)
 • Lønmodtageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse
 • Udstationering

Yderligere bistår jeg med due dilligence af virksomhedens personalejuridiske dokumenter og hjælper med at sikre, der er orden i det HR juridiske penalhus, og med udarbejdelse eller opdatering af virksomhedens personalehåndbog.

Virksomheden kan få fast adgang til rådgivning og sparring på en abonnementsordning, eller vi kan aftale, at jeg har en fast halv eller hel dag på virksomheden med jævne mellemrum, hvor jeg fungerer som jeres “inhouse” HR juridiske go-to partner.

”Jeg har i mine 10 år i LEGO arbejdet tæt sammen med Henriette i flere af de roller, hun havde. Som juridisk rådgiver oplever jeg hende som en holistisk tænkende forretningskvinde – der evner at tænke den juridiske problemstilling ind i den forretningsmæssige sammenhæng. Gennem hendes stærke ledelsesmæssige kompetencer skabte hun vigtige resultater også i linjeledelse både i Kina og Tjekkiet.”
Hanne Berg, CHRO Scandinavian Tobacco Group

Erfaring og indsigt slår altid koncepter og skabeloner i rådgivning – i min bog
Når jeg vælger rådgivning, lægger jeg altid vægt på, at mine rådgivere SKAL være klogere og bedre end mig – hvorfor ellers bruge dem? Claus og Henriette har en enorm mængde erfaring indenfor HR-disciplinerne, og de har set det meste. Det slår faste koncepter og processer any day of the week. I min bog. Hvordan ser du på det?

Jarl Gorridsen, Selvstændig iværksætter og debattør

“Jeg har arbejdet tæt sammen med Henriette i flere projekter. Henriette forstår vigtigheden af partnerskabet og den forretningsmæssige kontekst. Derfor blev Implementeringen af projekterne lettere og løsningen mere holdbar – også i det lange lys.

Inge Müller, Co-Founder og CEO DeliDrop.dk

Kontakt os

SÅ KONTAKTER VI DIG
Tak for din besked.
Der opstod en fejl. Prøv igen senere.